Deze week heb ik alle varianten van Disaster Recovery voor VMware ESX3 onderzocht. VCB was niet zo’n succes omdat het alleen werkt met een FC San daarnaast is de restore procedure niet echt gemakkelijk en esxRanger vind ik wat aan de prijzige kant. Ik stond op het punt om dan toch maar de esxRanger licenties te upgraden naar de Pro versie met ESX3 ondersteuning totdat ik mijn oog viel op een bèta programma van VMware. Enige tijd geleden is VMware Converter 3.0 uitgekomen. Ik heb deze software op mijn VC2 server geïnstalleerd en eens gekeken wat de mogelijkheden zijn. Tot mijn grote verbazing blijkt het mogelijk om heel gemakkelijk een “Hot Clone? te creëren van een draaiende VM dus geen downtime. Daarna direct de restore getest en het werkt uitstekend. Het enige nadeel is dat ik nog niet heb kunnen ontdekken hoe het één en ander rescheduled kan worden. Hier volgt een korte samenvatting van de stappen.
Continue reading "Gratis Disaster Recovery voor ESX3" »Friday, November 10. 2006
Gratis Disaster Recovery voor ESX3
HP introduceert virtuele desktops
Geen groter buzz-woord dezer dagen dan virtualisatie, zo lijkt het. Ook HP laat op dit gebied van zich horen en introduceert de HP Virtual Desktop Infrastructure (VDI). Dit heeft verdacht veel weg van de klassieke client/server-infrastructuur, daar de clients simpelweg als virtuele machines op de server draaien, die over het netwerk door desktops, laptops of thin-clients kunnen worden benaderd. Om dit mogelijk te maken, maakt HP onder meer gebruik van de VMware Virtual Desktop Infrastructure.
Voordelen van deze aanpak zijn onder meer dat de clients centraal beheerd kunnen worden en dat het eenvoudiger wordt om applicaties en data te beveiligen (want centraal opgeslagen). Daarnaast draaien de virtuele machines op 'server class' apparatuur, wat de stabiliteit in principe ten goede komt. Volgens HP kan een enkele HP ProLiant of een HP BladeSystem 'dozijnen' virtuele clients herbergen.
Nick van der Zweep, directeur Virtualization van de Technology Solutions Group van HP, zegt hierover: "Met VDI brengt HP geavanceerde virtualisatiemogelijkheden voor de desktop binnen het bereik van mainstream IT-omgevingen. Door computerbronnen te 'poolen' en te delen, kunnen bedrijven nu ook computerbronnen inzetten die anders ongebruikt zouden blijven."
HP Virtual Desktop Infrastructure vormt een aanvulling op de andere mogelijkheden voor client-virtualisatie van HP, waaronder de HP Consolidated Client Infrastructure (CCI) die per 1 november jongstleden in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is geïntroduceerd, en de Citrix-oplossingen. Deze laatste twee oplossingen breiden het bereik van virtuele desktops uit naar grotere afstanden.
Bron: www.lanmagazine.nl
Wednesday, November 8. 2006
Een nieuw boek voor Sinterklaas
Bijna een jaar geleden heb ik bij Amazon een boek besteld met het idee dat is wel aardig voor de zomervakantie. Eigenlijk was ik deze bestelling al vergeten en had niet verwacht dat het boek ooit nog uitgebracht zou worden. Het gaat om Scripting VMware Power Tools geschreven door Al Muller, David E. Williams, Stephen Beaver, David E. Hart, David Payne, Jeremy Pries en Paul Summitt . Tot mijn grote verbazing kreeg ik vanochtend een email van Amazon met de mededeling dat het boek onderweg was en rond Sinterklaar op mijn deurmat zou liggen. Toch maar eens kijken wat ik nu precies besteld had.
Titel Scripting VMware Power Tools
Uitgever Syngress Publishing, Inc. [SYNp ]
Website www.syngress.com
ISBN10 1-59749-059-8 | 1597490598
ISBN13 978-1-59749-059-7 | 9781597490597
Geschreven door Al Muller
Dit boek behandelt US versie
Taal Engels US
Nederl. distributie computercollectief
Scripting VMware Power Tools shows readers scripting techniques using both ESX and Linux commands to automate administrative tasks of ESX Server. It covers VMware ESX Server native tools and discusses in detail the different scripting APIs and how they can be used to provide some very useful, practical, and time-saving tools to manage a virtual infrastructure. From virtual server provisioning to backups, and everything in between, this book is a one-stop shop for virtual tools!
Er wordt verder niet vermeld over welke versie van ESX het gaat, maar wanneer ik op de site ga kijken zie ik termen als vmsnap.pl en dat doet mij vermoeden dat ik opgezadeld word met een 2.5 boek in plaats van 3.0. Zodra de goede Sint het boek door mijn schoorsteen heeft geworpen laat ik weten of het de moeite waard is.
Friday, October 27. 2006
Using Plink in batch files and scripts
Zo nu en dan denk ik wel eens terug aan het beruchte Windows commando rcdm hiermee kun je op eenvoudige wijze vanuit een script een groot aantal servers kan aanspreken en commando’s laten uitvoeren. Ik vroeg me af of er voor het ESX Service Console een vergelijkbare tool bestaat en stuitte al snel op Plink. Dit is een programma dat gemaakt is door Simon Tatham, wel bekend van Putty. Met Plink kun je vanuit een Windows CMD-Box of batch file een commando uitvoeren in het Service Console en krijg je de output van dit commando netjes terug in je CMD-Box. Hieronder een voorbeeld.
C:\Software\Tools\Putty>plink -pw wachtwoord user@foxtrot.net vdf -h
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/cciss/c0d0p2 4.9G 1.4G 3.2G 31% /
/dev/cciss/c0d0p1 97M 29M 63M 32% /boot
none 131M 0 131M 0% /dev/shm
/dev/cciss/c0d0p6 2.0G 48M 1.8G 3% /var/log
/vmfs/devices 873G 0 873G 0% /vmfs/devices
/vmfs/volumes/45095f81-3c66242e-b5c2-001185e958b7
26G 626M 25G 2% /vmfs/volumes/storage2
/vmfs/volumes/45096772-7b543ee5-1398-001185e85a6b
406G 16G 390G 3% /vmfs/volumes/MSA500
Plink kent een grote variatijd aan command line options en kan
zowel interactief als automated gebruikt worden. Op de volgende
pagina is een uitgebreide handleiding te vinden. Downloaden kan
natuurlijk ook.
Thursday, October 26. 2006
Using the iSCSI Software Initiator in VI3
Zo nu en dan neem ik wel eens een kijkje op de site van Scott Herold. Mijn oog viel op een beschrijving waarin staat hoe je de iSCSI Software Initiator in VI3 kunt configureren met een Fedora server en via iSCSI kan laten praten. Ik dacht dat is cool dit wil ik ook. Aangezien mijn Linux kennis nog van een zeer hoog niveau is ben ik op zoek gegaan naar een iSCSI server voor Windows 2003 en kwam uiteindelijk terecht bij het bedrijf Nimbus. Zij bieden een gratis MySAN iSCSI Server aan. Tevens heeft Microsoft een iSCSI client (Microsoft iSCSI Initiator) waarmee je de iSCSI server kunt aanloggen om te testen of alles goed is ingericht. Na heel veel configureren en testen kreeg ik het op ESX niveau niet aan de praat. Na een Google actie liep ik tegen een wel heel aardig document van het bedrijf Sanrad aan, hierin staat perfect beschreven hoe je iSCSI binnen ESX3 moet configureren (begin bij pagina 10). Ik zal je het gezucht tijdens de nachtelijke uren besparen, maar ik krijg de boel op geen enkele manier aan de praat. Binnen ESX worden mijn iSCSI luns na een rescan niet zichtbaar. Daarnaast moet je je niet te veel voorstellen van de MySAN iSCSI Server, de software is geschreven in Visual Basic en zuigt ontzettend. Conclusie een hoop geleerd maar geen werkende iSCSI. Wellicht heb ik achteraf toch mij doel behaald want “I was eager to know how it works !?. Ik mis alleen nog de slagroom op de pudding. Ik ben benieuwd of er nog andere VMware enthousiasten zijn die het gevoel “I am eager to know how it works !? hebben ?
Continue reading "Using the iSCSI Software Initiator in VI3" »Friday, October 20. 2006
Driemaal is scheepsrecht
Friday, October 13. 2006
Smaller faster VM's, automatically, its amazing !
Vandaag liep ik tijdens één van mijn vele Google zoekopdrachten naar informatie met betrekking tot VMware tegen een tooltje van Invirtus aan. Zij claimen de omvang van een virtuele machine drastisch te kunnen verkleinen. Nieuwsgierig geworden omdat het ook voor ESX gebruikt kan wordt heb ik het ISO bestand beschikbaar gesteld aan een VM met een Windows 2003 server die fungeert als WSUS server.
Direct na het koppelen begon de Invirtus VM Optimizer 2.5 direct (zonder te vragen) mijn VM te optimaliseren. Snel nog even bij de properties gekeken wat de omvang van het VMDK bestand is voordat hij opeens drie keer zo klein is. Maar gelukkig nog steeds 20480 MB. Na ongeveer een kwartier was de optimalisatie klaar. Ik kreeg een heel beperkt report te zien met de volgende inhoud.
Note: Compare virtual disk(s) on host to determine final results
Run: Fri, Oct 13, 2006 9:32
Results Summary:
VM Optimizer has completed successfully
·Space cleaned in guest was 1537.58 MB.
Daarna kon ik alleen nog op de finish button klikken en ging mijn virtuele machine down. Na een tijdje bleef het scherm op mijn console zwart en bleef de VM uit staan. Na een minuut of vijf zelf toch maar weer een “power on? gegeven. En gelukkig de machine start weer op. Binnen de VMware tools stond Schrink nu aan. Er was aan de eigenschappen van mijn VM niets aangepast en ook de disk lay-out binnen mijn VM was nog hetzelfde. Ik denk dat ik nu zelf aan de slag moet met bijvoorbeeld Acronis en vmkfstools –X om de boel te verkleinen. Mijn mening is dat Invirtus VM Optimizer 2.5 voor VMware ESX een beetje een wassen neus is.
Friday, September 29. 2006
Certified VMware Professional
Het was een drukke week, van maandag tot en met donderdag op VMware 2.5 training geweest bij XTG in Gouda, en vandaag gelijk examen gedaan. Normaal gesproken zou je een gat in de lucht springen als je met 81 % de groene balk op je scherm ziet verschijnen, maar niets is minder waar aangezien ik 85 % nodig heb om VMware trainer te worden. Neemt niet weg dat ik me vanaf heden VCP mag noemen.
Wednesday, September 13. 2006
Bezoek verslag VMware Beyond Boundaries.
Op 12 september 2006 heb ik een bezoek gebracht aan de VMware Beyond Boundaries Virtualisation Roadshow in het Evoluon in Eindhoven. Op zich was het best een aardige dag op een keurige locatie. Zelfs de Nederlandse en Belgische VMUG waren vertegenwoordigd met een eigen stand. Natuurlijk was Bouke Groenescheij namens de VMUG ook van de partij. Verder de bekende spelers als IBM, Intel, AMD, Vizioncore en Paltespin. De presentaties hadden een erg commercieel karakter, zeker de door panel discussie was lastig heen te komen. Daarentegen was de live demo van Jeremy echt super, geen silde show maar the real work. Het eten was uitstekend en de afsluitende workshop van Vizioncore met een live demo van esxMigrator was erg leerzaam. Om er voor te zorgen dat niet iedereen om 16:30 naar huis ging en zodoende de workshop van Vizioncore zou missen had de CEO David Bieneman het idee om een bedrag van 500 € te verloten. Best een aardig idee, vooral als ik om half zes met een big smile en 10 briefjes van 50 in de auto stap. Het bleef nog lang onrustig in Eindhoven ;-).
Wednesday, September 6. 2006
VMware licenties knippen en plakken
De installatie van VMware VirtualCenter 2.0 verloopt vlot, maar dan kom je op het punt dat er om een licentie gevraagd wordt. Als het goed is heb je van fulfillment@vmware.com een email ontvangen met de mogelijkheid om je licenties te redeemen, dit houdt in dat je door middel van de volgende URL een licentie bestand kan genereren : http://www.vmware.com/download/download.do?downloadGroup=VI-30 en zodoende de licentie om kan zetten naar ESX3.In mijn geval ontving ik een aantal verschillende mailtjes omdat ik in het verleden op verschillende email adressen de licenties had geregistreerd. Dit had vooral te maken met het downloaden van de nieuwste versie van ESX server. Wanneer je niet exact meer weet onder welk adres de licentie geregistreerd staat is het natuurlijk heel gemakkelijk om een vrije licentie te koppelen en daarna de download te starten. Ook registraties die door (ex) collega’s zijn uitgevoerd zijn lastig te achterhalen.
Wanneer je al je licenties weer op één adres wil laten registreren moet je een email sturen naar vi-hotline@vmware.com met je licentie codes, de doorlooptijd is overigens langer dan een week.Wanneer je direct aan de slag wil, voer dat de volgende stappen uit:
Continue reading "VMware licenties knippen en plakken" »